Címkék

HTML

Péntek Zsolt lelki írásai

Friss topikok

C évk.32. Jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok?

Péntek Zsolt atya 2013.11.09. 23:07

Inkább jobb holnap egy mennyország, mint ma egy zsák arany!

Sokan mondják: Jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok.
    A népi bölcsesség ebben az esetben nem igaz. Az olvasmányban hallhattuk, hogy a vértanúságot választotta hét testvér a földi élet és kincsek helyett. Az örök mennyi boldogság sokkal fontosabb a hívő ember életében, mint a földi anyagi öröm.
   A pszichológia is vizsgálja a késleltetett öröm és az emberi élet kapcsolatát. Hasonló megállapítást tett. Vagyis azok a gyermekek, akik képesek ellenállni hogy rögtön megegyék a csokit, ha később nagyobbat vagy kettőt kapnak, őbelőlük sikeresebb felnőttek lesznek. Akik tudnak gyerekként az azonnali napi játékról lemondani és tanulni, később sikeresebbek lehetnek. Lelki értelemben is igaz, hogy a pillanatnyi lemondás később a mennyországot hozhatja el.
    Az evangéliumban a szaddóceusok ezt nem látták. A pillanatnyi mai "veréb" jobban kellett nekik, mint a holnapi "túzok". Ők a vezető gazdag rétege voltak a zsidóságnak és ezt jobban akarták védeni, mint remélni, hinni a jövendő örök boldogságban. Jézus ezért is mondja, hogy nehéz bejutnia a mennyekbe a gazdagnak.
    Amikor elképzelte egy szaddóceus a feltámadást, akkor talán elképzelte, hogy az időben minden anyagi vagyona elpusztul. "Esztelen, még az éjszaka számon kérik lelkedet! Kire száll vagyonod?" Szóval, ha nem marad semmi és feltámadnak, akkor a feleség is feltámad, és legalább a feleséget szerette volna magának. Szomorú gondolat, hogy az asszonyt tárgyként tekintette. De hibásan gondolkodott.
    Jézus válaszában rámutat, hogy Isten nem csupán Ábrahám, Izsák, Jákob Istene volt, Nem csupán segítette öket a múlt időben, hanem jelenidőben is vagyis mindig Isten. Nem is lenne igazi Mindenható, ha a halál véget vetne az uralmának. Az igazak örökké élnek a boldogságban.
    Jézus megpróbálja kifejteni, hogy milyen lesz az öröklét a feltámadt élet. Ami jobb, mint a mai veréb, jobb, mint a holnapi túzok. Amiért érdemes mindent odaadni, úgy mint a földbe rejtett kincsért, vagy a különleges igzgyöngyért, amiért mindenét eladja, aki rálel. Ha valaki rátalál az Igaz Istenre, akkor nem a földi mulandókhoz ragaszkodik. Nem jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok ebben az értelemben
   Az a mondás sem igaz, hogy "Onnan még nem jött vissza senki." Jézus feltámadt, visszajött a halálból és az Ő jelenéseiből tudjuk milyen lesz a feltámadás, mert hozzá leszünk hasonlók....

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pentekzsoltlelki.blog.hu/api/trackback/id/tr875622552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása