Címkék

HTML

Mitől érdekes és fontos egy gondolat

Péntek Zsolt atya 2022.08.05. 21:20

Mitől érdekes és fontos egy gondolat 

Elsősorban megjegyzem, hogy ezt az írást a Jézust követni szándékozóknak írom!!

Minden gondolat érdekes, de nem mindegyiket érdemes leírni. Jézus nem írt evangéliumot, nem írt leveleket, bár tudott írni és olvasni. Rendszeresen felolvasott a szent írásokból és énekelte a zsoltárokat.

Miért nem írt Jézus? Hiszen "A szó elszáll és az írás megmarad."- tartja a mondás. mégis Jézus csak a porba írt az evangéliumok tanúsága szerint akkor, amikor elé hozták a vádlott házasságtörő asszonyt.

Néhányan Talán úgy gondolják, hogy a költséges volta miatt nem írt Jézus. De ez nem így van. Hiszem Jézus sok drága dolgot elfogadott például olyan drága nárdus olaj kenetet aminek az ára több mint 5000 ember jól lakatásához is elég lett volna. Tehát nem anyagi okok miatt nem maradt fenn Jézustól írás.

A gondolat attól lesz fontossá, akiben megmozdít valamit. Az az ember, aki foglalkozik egy ötlettel, azért teszi mert fontos neki vagy maga az ötlet, vagy az akitől az ötlet származik. Az olvasó és hallgató ember teszi fontossá önmagának azt amit hallgat vagy olvas. Talán jó példa erre Jézustól a magvető példázata. Az isteni ige magjai, Jézustól eredő gondolatok mindenkiben más hatást váltanak ki. Akiben jó talajra hullik a gondolat magja, abban az emberben hoz termést. 

Jézus pazarló volt a szeretetben, de nem akarta pocsékolni, a semmibe küldeni az üzenetét. Mindig személyre szabottan beszélt. Akkor is amikor a porba írt. jesus_write_to_the_sand.jpg

Jézus azt akarta, hogy személyes legyen. Nekünk is az a feladatunk, hogy közlendőnk személyes legyen. Ha írunk , akkor is konkrét személynek vagy általunk ismert közösségnek. Így tett Pál apostol is!

Szólj hozzá!

Székely János püspök gondolatai a koronavírusról és más, lelki vírusokról.

Péntek Zsolt atya 2020.03.30. 16:39

Székely János szombathelyi megyéspüspök szerkesztőségünk
(Új Ember) kérésére írt jegyzetét olvashatják

 

Székely János püspök gondolatai a koronavírusról

és más, lelki vírusokról.

 

Először is idős, beteg, bajban lévő embertársainkhoz szeretnék szólni. Nagy szeretettel gondolunk rájuk, együtt érzünk velük, imádkozunk értük. Igyekszünk mindent megtenni az egészségük megóvása érdekében.

Második gondolatom az orvosoké, ápolóké. Hálásan köszönjük bátor helytállásukat, szolgálatukat! Kívánunk nekik sok erőt, türelmet, kitartást ebben az embert próbáló helyzetben.

Szeretnék ezután reflektálni a járványra és az emberiség erre adott reakciójára. Az emberek jelenleg nagyon érzékenyen reagálnak környezetünk megóvásának kérdésére, a klímaváltozásra, az egészségünket fenyegető veszélyekre. Ez önmagában nagyon jó. Jó, hogy az emberiség egyre inkább érzi, hogy a teremtett világban és az emberi testben is van egy gyönyörű, objektív rend, egy törékeny harmónia, amit tiszteletben kell tartania, ha nem akarja elpusztítani a környezetét és önmagát.

Mintha hiányozna azonban annak tudata és átérzése, hogy ez a gyönyörű és törékeny isteni harmónia nemcsak a természetre és az ember biológiai valóságára vonatkozik, hanem van egy gyönyörű rendje az emberi szellem életének is. 

Mintha a mai ember élesen szétválasztaná a valóságot, és annak csak a felszínével, a biológiai, természeti dimenziójával foglalkozna. Pedig van a valóságnak még sok mélyebb és fontosabb rétege is. Mozart Requiemje vagy Michelangelo Pietŕja gyönyörű. Ez a szépség nem mérhető, nem bizonyítható kísérleti úton, mégis valóság. Egy család békéje, a szülők egymás iránti szerelme és hűsége is valóság. Sokkal fontosabb valóság, mint az, amit megmérhetünk és megszámolhatunk.

Vannak az emberiségnek nagyobb bajai is, mint a koronavírus, de sajnos ezekre a bajokra szinte teljesen érzéketlenek vagyunk.

A földön körülbelül hat másodpercenként meghal egy gyermek az éhínség vagy a legalapvetőbb gyógyszerek hiánya miatt. Az emberiségnek megvolna a lehetősége arra, hogy segítsen ezen. Van a földünkön bőségesen elég élelmiszer mindenki számára. Van elég repülőgép, hogy a szükséges segítség mindenhová eljusson. Mégsem mozdul meg a világ, hogy segítsünk a legszegényebb testvéreinken. Talán azért, mert ez az ő életüket fenyegeti, nem a miénket.

Mennyi lelki vírus terjed a világhálón, mennyi pusztító tartalom! Ennek megállítására sem tesz semmit a világ, pedig gyerekek, fiatalok, emberek millióinak lelkét, szellemét, családi életét rombolja, sebzi meg. 1956 óta több mint hatmillió ártatlan, védtelen kicsi gyermek életét vették el, még a születésük előtt.

Van mindebben valami nagy aránytalanság, hangsúlytévesztés: mi az, amire megmozdul a világ, és mi az, amire nem? A járvány eszünkbe juttatja földi létünk törékenységét, sebezhetőségét, mulandóságát.

Ez a földi lét nem végállomás. A földi életünk út, amelynek során megtanul-hatunk szeretni, ajándékká tenni az életünket, hogy majd a halál kapuján át beléphessünk Isten végtelen, örök szeretetébe. A halál kapujában ő vár minket, kitárt karokkal.

Mintha a mostani, sokszor pánik közeli hangulatból nagyon hiányozna az örök életbe vetett hit. Mintha sok ember lelkéből eltűnt volna a derűs és nyugodt bizalom abban, hogy Isten tenyerén van a világ és az életünk, ő alkotott minket, ő hívott elő a semmiből, és őbenne lesz a beteljesedésünk. Ő az alfa és az ómega, a kezdet és a vég, a beteljesedés. Pedig az örök élet sejtése, reménye, tudása ott rejtőzik minden ember lelkében, kiirthatatlanul. Mennyire fontos lenne most, a járvány napjaiban ezt a lelkünk mélyén szunnyadó, talán eltemetett hitet, sejtést, bizalmat újra a felszínre hozni, megszólaltatni!