Címkék

HTML

Péntek Zsolt lelki írásai

Friss topikok

C.évk.30. A Bankár imája

Péntek Zsolt atya 2013.10.27. 22:23

Evangélium szent Lukács könyvéből:
Azoknak pedig, akik elbizakodtak, mert azt gondolták, hogy ők igazak, és másokat megvetettek, ezt a példabeszédet mondta: ,,Két ember fölment a templomba imádkozni, az egyik farizeus volt, a másik vámos. A farizeus megállt, és így imádkozott magában: ,,Istenem! Hálát adok neked, hogy nem vagyok olyan, mint a többi ember, rabló, igaztalan és házasságtörő, mint ez a vámos is. Kétszer böjtölök hetente, tizedet adok mindenből. '' A vámos pedig távol állt meg, nem merte a szemét sem az égre emelni. Mellét verve így szólt: ,,Istenem! Légy irgalmas nekem, bűnösnek!'' Mondom nektek: ez megigazultabban ment haza, mint amaz. Mert mindazt, aki magát felmagasztalja, megalázzák, és aki magát megalázza, felmagasztalják.

BESZÉDVÁZLATOM

Múlt héten az imádkozásra buzdított az evangélium Jézus szavaival.
Kitartóan imádkozzunk. Mózest nem látták a harcoló csapatok, de Mózes imája hatására győztek. Érdemes másokért imádkozni.
Ma megtudhattuk, hogy sok jótettet végző ember is elronthatja az imáját úgy mint a farizeus és a bűnben élő ember is imádkozhat Isten szíve szerint.
Arról is szólok, hogyan lehet helyesen megköszönni Istentől kapott adományainkat és a mai emberi viszonyokra is átültetem az örömhír szavait.

A farizeust a rózsafűzéres nénihez hasonlítottam. Rendszeresen böjtöl, fizeti a miséket, az egyházi hozzájárulást... Ezek mind szépek és jók. De ha ezzel nagyra tartja magát és lenézi a többi embert az imájában, akkor hibásan imádkozik. Hála Istennek sok rózsafűzéres néni nem önmagáért, hanem családtagjai egészségéért, a családi békéért imádkozik. Ha Szeretettel fordulnak a fiatalokhoz gyermekeikhez, unkokáikhoz, akkor a szeretetük Isten szeretetét tükrözi.

A vámost a mai BANKÁRHOZ hasonlítottam. Aki bizony rosszat tesz, ha a saját "zsebét" tömi, de ha megbánja bűnét és Zakeushoz, vagy Mátéhoz hasonlóan beéri kevesebb pénzzel, akkor Isten megbocsát neki. Ha így október végén a bankárok visszacsökkentik a hitelkamatokat egyoldalúan úgy, ahogy egyoldalúan növelték, akkor Isten nekik is megbocsát. Váci beszédemben itt felolvastam Szent Gály Kata beismerés című versét.
http://www.szepi.hu/irodalom/vers/tvers/tv_206.html
(Szendehelyen pedig Mindszenty Józsefről elmélkedtem hiszen a közelben Felsőpetényről szabadították ki 1956-ban)
Urána az alázatról beszéltem. Ha valaki Isten előtt borul le, Isten mellett dönt, akkor nem hajlítgatja meg őt ide-oda az épp aktuális "széljárás"...
Döntésről is szóltam, ami alázatot kíván.

Isten áldását kívánom! :)  Zsolt a.

Remélem később sikerül a beszédeket is feltennem a honlapra.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pentekzsoltlelki.blog.hu/api/trackback/id/tr585602202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása