Címkék

HTML

Péntek Zsolt lelki írásai

Friss topikok

Az angyal diadalmas – Jézus Észrevétlen

Péntek Zsolt atya 2023.04.09. 08:33

Idézet Belon Gellért „Ellesett pillanatok” könyvéből !

 Húsvétkor abban az ellentmondásos helyzetben vagyunk, hogy az elleshetetlen pillanatot próbáljuk meglesni. A Szentírás nem szól a feltámadás pillanatáról, így mozzanatról mozzanatra nem írja le, hogy éjjel az el-nem - mozdított kövön keresztül, és a halál hitelét bizonyító pecsét sérelme nélkül jött ki Jézus sírjából. De következtethetjük, mert János ott kezdi, hogy „a hét első napján, kora reggel, amikor még sötét volt, Mária Magdolna kiment a sírhoz." (Jn 20, 1). Máté szerint érzékelte, hogy „az Úr angyala... elhengerítette a követ és ráült." (Mt 28, 2) … „tekintete olyan volt, mint a villám, öltözete, mint a hó. Az őrök remegtek tőle való félelmükben, s csaknem halálra váltak." (uo. 3-4) NEM JÉZUS a fényektől és sziklák robajától övezett diadalmas hadvezér lép ki sírjából.

… JÉZUS észrevétlenül támadt fel. Mint ahogy szűzi fogantatásában is az emberi érzékelhetetlenség formájában - miként a harmat (Óz 14, 6) - lépett be az emberi történelembe, akiről Keresztelő Szent János 30 év múltán is elmondhatja: „Köztetek áll az, akit nem ismertek." (Jn l, 26) És az a pillanat, amit most meg kell lesnünk: feltámadásától a kő elhengerítéséig eltelő kisebb vagy nagyobb idő. Amikor még a főpapok pecsétje sértetlenül és hitelesen igazolta, bizonyította Jézus halálát, pedig már föltámadt. Erre valóban azt mondhatjuk, hogy isteni mű! Így szokott cselekedni az Isten: észrevétlenül, a szenzációk mozgalmassága nélkül. És mintha csak ki akarta volna játszani az emberi okosságot és furfangot, halálának emberi bizonyításait üressé tette. Az Ember úgy tudta, hogy a halál van jelen; Isten megmutatta, hogy az élet diadalmaskodik a látszatok ellenére is. Mi emberek nagy mozgalmasságok közepette indítjuk el tetteinket; Isten elindítja legnagyobb műveit anélkül, hogy az ember észrevenné.

Isten elég erősnek tudja magát arra, hogy a halál emberi bizonyosságait elviselje. Jézus feltámadt testén is megőrizte a halált hozó és halált jelző sebeket. Ezek bizonyára nem festett sebek voltak! Isten „gyöngesége" erősebb az embereknél - írja majd Szent Pál (l Kor 1,25). 

Sok emberi hitelű, töretlen pecsétű bizonyság szól most is Jézus halála mellett. Tudunk-e, merünk-e hinni a mégis élő Jézusban?!

Belon Gellért

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pentekzsoltlelki.blog.hu/api/trackback/id/tr1418098158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása