Címkék

HTML

Péntek Zsolt lelki írásai

Friss topikok

Isten Munkatársat Keres ( A.11.)

Péntek Zsolt atya 2023.07.04. 17:59

 Az újszülött és csecsemő gyermek rászorul szüleire. Ahogy a korban idősebbek leszünk és bölcsebbek, úgy egyre önállóbbakká válnunk. Sok felnőtt úgy gondolja, hogy nem szorul a másik ember segítségé-re; de ez nincs így. Minden egyes alkalommal amikor a másik ember hiányzik, rá kell döbbennünk, hogy önmagunkban elesettek vagyunk.

Három képi gondolat ötvöződik a mai evangéliumban.

A kiindulópontja az a helyzet, amikor a fáradtságban és elcsigázottságban felismeri az ember, hogy segítségre van szüksége. Ezért írja a mai evangélium, hogy a Jézus körüli emberek olyanok voltak mint a pásztor nélküli juhok. Annak lehet segíteni aki elfogadja a segítséget. Azt lehet a jó felé vezetni, aki igényli a jót és a másik ember vezetését.

A másik a mai evangéliumban az aratás képe amihez Jézus munkatársat keres. Ebben úgy látszik, hogy valami értéket kell begyűjteni, hogy kárba ne vesszen.

A harmadik pedig a bajok és betegségek gyógyítása.
Hagyományos keresztény értelmezés szerint és az evangélium folytatása is arra utal, hogy ezek a képek az apostolokra utódaikra, és papokra vonatkoznak. Így alakult ki az első kép kapcsán a papok elnevezésére a "lelkipásztor" szó. A betegség gyógyításánál az igazán jó orvosok ma is imádkoznak betegeikért. Úgy mint Papp Lajos vagy Csókay András professzorok. Az igazán jó egészségügyi dolgozók igénylik a lelkigondozó segítségét is.
Úgy tűnik hogy az aratás képe nem illik a gondolko-dásunkba. A külvilág számára a keresztények feladata a mások karitatív segítsége, mentális gondozása, gyógyítása. Jézus szavaiban azonban mindhárom feladatra munkatársat keres és Jézus számára ezek nem elkülönülő feladatok, hanem összetartozók. Mi keresztények ugyanolyan értéknek tartjuk a másik ember fáradtságában segítést, lelki táplálását ami az első képen van; hasonlóképpen azonos értéknek tartjuk a másik ember gyógyítását ami a harmadik képben van; és ugyanolyan fontosnak tartjuk hogy a keresztény emberek részt vegyenek a siker begyűjtésében is. Úgy gondoljuk hogy a segítő közösséghez hasonlóan, a sikerben is közösségben kell lennünk. A fizikai és a lelki téren is. 
Sajnos nem csupán a hierarchi-kus katolikus egyházban kevés a pap, hanem hiányzik a családok-ban is az Isten szeretetének szolgálata.
Szomorú látni amikor az Isten tanítása nélkül nevelt emberek Isten gyűlölőivé válnak. 
Ezen  a  héten  arra  kér  minket Jézus, hogy legyünk munkatársai.

( A. évközi 11. vasárnap  Mt 9,36-10,8 alapján )   Péntek Zsolt

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pentekzsoltlelki.blog.hu/api/trackback/id/tr6818159932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása