Címkék

HTML

Péntek Zsolt lelki írásai

Friss topikok

Szamaritánus asszony: elkülönülve, de Isten kegyelmében

Péntek Zsolt atya 2023.03.13. 22:40

Egy megvetett népcsoportban, és ott is lenézett nő él az ötödik férj után egy hatodik párkapcsolatban aki nem is a férje. Talán olyan ez, mint amikor egy cigány asszonyt még a saját közösségében is kerülnek, mert féltik a saját családjukat is. És maga ez az asszony is kerüli a feltűnést, olyankor megy vízért vagy vásárolni, amikor nem nagyon kell találkoznia másokkal. 

Egymás mellé kerül a szent Jézus, és a bűnökkel terhelt társadalomból kivetett megromlott életű asszony. Amikor Jézus beszédbe elegyedik vele, rögtön az elején Jézus az emberi kapcsolatok felől érdeklődik: "Hívd ide a férjedet!" Jézusban ott a vágy, hogy egészséges házasságban lássa ezt a nőt, még akkor is ha nincs így. Az asszony tudja hogy helytelen a kapcsolata a vele élő férfival és ezt megvallja Jézusnak. 

A mai evangélium arról is szól, hogy minden helyzetben elérhet hozzánk Isten szeretete. Ahogy az apostolok szinte szájtátva csodálkoztak és nem jutottak szóhoz, úgy mi keresztények is sokszor elámulunk azon az Isteni szereteten, amely erőt ad az élethez az elvártaknak, nehéz sorsú cigányoknak, menekült araboknak, háború poklában lévő embereknek Ukrajnában. 

Jézus meghívja ezt az asszonyt arra, hogy a körülötte élőket a szeretet Istenéhez hívja. Isten minden népcsoportból megszólít embereket, a nehéz vagy kitaszított helyzetben élők közül is. A hasonló embereknek   a közülük valóak tudják a legjobban hirdetni isten örömhírét. Magyaroknak a magyarok, németeknek németek, cigányoknak cigányok... 

A mai evangélium arra is meghív, hogy ne mi akarjuk kioktatni a máshol és máshogy élőket. Egyszerűen legyünk velük kapcsolatban és örüljünk hogy az Isten szereti őket is. Örüljünk ha valaki rátalál a szeretet Forrását adó Jézusra és így élete lesz a lelkének.

               Péntek Zsolt

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pentekzsoltlelki.blog.hu/api/trackback/id/tr6718071332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása