Címkék

HTML

Péntek Zsolt lelki írásai

Friss topikok

Szent Mihály arkangyal

Péntek Zsolt atya 2013.11.03. 15:33

0. Gondolkodtam rajta, hogy miért ábrázolják az angyalokat sokszor szárnyakkal?
Talán nagy szerepe lehet annak, hogy az ember nem tud repülni. Tudunk a földön járni, úszni már régóta épít az emberiség hajókat, de repülni csak a szárnyas madarakat láttuk. Az repül, aminek szárnya van. Az Isten közelében olyan lényeknek kell lenniük, akik mindenhová el tudnak jutni. Így az emberi külsőhöz szárnyat képzelünk és azt gondoljuk, hogy az ilyen angyali külsővel az Istenhez is el lehet jutni. Sőt Isten üzenetét az angyal így mindenhova el tudja vinni a szárnyaival szállva. Szép elképzelés.
Daidalosz és Ikarosz története figyelmezteti az embereket, hogy hiába öltenek szárnyat, akkor is maradnak határok, amit nem tudunk átlépni. Az ember nem lehet mindenható. (Még Jim Carrey sem J a minden6ó filmben.)
Szent Mihály arkangyal ünnepnapján mi is halljuk a kérdést. Ki olyan mint az Isten? Hiszen a Mihály név jelentése ez.  „Mi ká él” = „ki olyan, mint az Isten?” Az a kisgyerek, aki szárnyakat rajzol az angyaloknak akik az „szárnyatlan” emberek körül vannak. Azok a gyermekek már elindulnak egy jó lelki úton.

1. Te isten vagy? Van itt valaki, aki Istennek gondolja magát?
Örülök, hogy nemmel feleltetek. Aki el ismeri, hogy nem Isten, az már egy bizonyos rendben él. Nem él anarchiában. Az anarchia rendezetlenség és a hatalom elismerésének hiánya. Ha valaki elismer maga fölött más erősebb hatalmat, akkor már rendezi és alakítja az életét. A mai világban nagyon fontos hogy tartást adjon a belső lelki rend önmagunkban.

2. Nem elég a rend! Nem elég, ha van Istened.
Azonban a kérdés „mi ká él” = „ki olyan, mint az Isten?” nem csak arra kérdez rá, hogy van-e olyan ember köztünk, aki Isten, hanem felkér minket, hogy keressük meg az Istent! Nem szabad ebben a kérdésben megállni. Lucifer Isten akar lenni. Az Isten helyére akar lépni. Ő is hibázik, és azok is hibáznak, akik a bűnös életet választják. Az anarchia ellentéte a hierarchia. A hierarchia pedig nem csupán rend, hanem a szent uralma. (görög szó eredete)
Szent Kristóf legendájában nem elégedik meg Szent Kristóf, hogy egy Úrnak, nála nagyobbnak szolgáljon, hanem a legnagyobbnak az Igaz Istennek akart szolgálni.

3. Szent Mihály ünnepnapján Istenre mutat. Én nem vagyok Isten. az ember nem Isten, a pap nem Isten. A szent uralmának rendje a hierarchia segít minket. Ez nem csupán az egyház rendje, hanem a világ rendje! A gyerekek a szüleik szeretetét megérezve követik őket. Aki tovább lát a szeretet útján, a szent hierarchiájában, azt jó követni. A papok is csupán addig lehetnek vezetők, amíg a szeretet Istenéhez vezetnek. A szülők is. Senki sem Isten közülünk.

Szent Mihály a Váci egyházmegye védőszentje. Miért lehet a legnagyobb, a mennyei seregek vezére? Mert létében, nevében folytonosan önmagának is és másoknak is a kérdést felteszi és jól válaszolja meg. „mi ká él” = „ki olyan, mint az Isten?”
Köszönjük, hogy egyházmegyénk, a végső harc győztes seregének vezére Szent Mihály védelme alatt áll…
Tisztelettel: Péntek Zsolt 2013.9.29.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pentekzsoltlelki.blog.hu/api/trackback/id/tr215612823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása