Címkék

HTML

Péntek Zsolt lelki írásai

Friss topikok

C évk.33 Mi az öröm, ha tűzben égünk?

Péntek Zsolt atya 2013.11.18. 22:19

Flüei Szent Miklós imájával kezdem:

"Nagy Isten, Urunk és Mesterünk, örökké szent és megszentelő isteni akaratod teljesedjen bennem, gazdagságban, szegénységben, örömben, bánatban, megpróbáltatásban, életben és halálban.
Jóságos Isten, legyen, amint Te akarod, létemet és akaratomat a te isteni elhatározásaidhoz, a megpróbáltatásokhoz vagy büntetésekhez igazítom. Atyám, legyen meg a te akaratod, és ne az enyém!"

Ez az ima segít minket ráhangolódni Isten szándékára a mai Szentírási olvasmányokban.
A kemence, pusztulás ószövetségi képei után Jézus is fájdalmas megpróbáltatásokról szól a mai evangélium által. Hogyan lehet ezt feldolgozni? Hiszen ez fájdalmas. Sem a magunk sem mások pusztulása nem vidám dolog. Ezért egy történetet idézek: http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?n=dandej&pid=37656&blog_cim=Honnan%20tudja,%20hogy%20mikor%20teljesen%20tiszta%20az%20ez%FCst%20?

Neil Hopkins: Az ötvös tüze 

Egy csapat nő a Bibliát tanulmányozta együtt. Mikor elérkeztek Malakiás könyvéhez, a harmadik fejezetben találkoztak egy verssel, amely ezt mondja: "leül az ötvös és megtisztítja az ezüstöt".
Ez a vers teljesen lenyűgözte az asszonyokat, és azon gondolkodtak, hogy vajon mit fejez ki ez az állítás Isten természetéről. Az egyik nő felajánlotta, hogy utána néz, hogyan tisztítják az ezüstöt, és majd a legközelebbi alkalmon megosztja a többiekkel.
Azon a héten ez a hölgy felhívott egy ötvöst, és megbeszélte vele, hogy elmegy megnézni munka közben. Nem említette neki, hogy milyen célból akarja megnézni, azon túl, hogy egyszerűen kíváncsi a tisztítási folyamatra.

Miközben az ötvöst nézte, a férfi megfogott egy darab ezüstrudacskát, tűz fölé emelte, és hagyta, hogy felmelegedjen. Közben magyarázta, hogy ahhoz, hogy az ezüst tiszta legyen, a tűz kellős közepébe kell tartani, ott, ahol a lángok a legmelegebbek, hogy a szenny kiégjen belőle.
A nő elgondolkodott a képen, amint Isten egy ilyen forró helyen tart bennünket, aztán felelevenítette az igeverset: "leül az ötvös és megtisztítja az ezüstöt".

Megkérdezte hát a férfit, hogy igaz-e, hogy az ötvösnek a tűznél kell ülnie az ezüsttisztítás teljes ideje alatt. A férfi igennel válaszolt, és elmagyarázta, hogy nemcsak, hogy ott kell ülnie és tartania kell az ezüstöt, de a szemét is rajta kell tartania egész idő alatt. Mert ha az ezüst a kelleténél akár csak egy perccel is tovább marad a lángok között, megsemmisül.

A nő egy rövid ideig csöndes volt. Majd megkérdezte:
"Honnan tudja, hogy mikor teljesen tiszta az ezüst?" Az ötvös mosolyogva így válaszolt:
"Ó, az nagyon egyszerű - amikor látom magamat benne."

    Az Isten nem a mi szenvedésünkben, hanem a lelki tisztaságunkban örvendezik. A bűnt akarja kiégetni belőlünk. Ha valaki ISten kezébe helyezi az életét, az nem azt jelenti, hogy mindíg kényeztetve lesz, hanem azt jelenti, hogy Isten vigyáz rá. Figyeli, hogy ne legyen a lelkének kára.
    Sokan nem akarnak ilyen nehézségekben lenni és elfordulnak Istentől. Így azonban nem a bűn ég ki az életükből, hanem a lelkük perzselődik meg. Mert Isten tüze elől elmenekülni nem lehet. A világ végén úgy is meg semmisít minden bűnt az Isten. A szentgyónásban is minden bűnt megbocsát, az Isten, de amiket kimondunk, azokat mi magunk fordítjuk Isten felé és nyújtjuk felé, hogy vegye el tőlünk, semmisítse meg, és így gyógyítson.
    A földi élet utáni "tisztító tűz" kifejezés is ezt a bűnöktől való Isteni Szabadítást jelzi, Ami fájdalmas azoknak, akik nehezen válnak meg a bűneiktől.

     Mostani földi életünkben is kellenek nehézségek, hogy bő termést hozzunk. A szőlőtő példája szerint, aki Jézusban marad és Ő benne, az bő termést hoz. A szőlőt is minden évben metszik, visszavágrák és még a nyári időben is megtördelik, visszavágják, hogy az erő ne a haszontalan mellégágakba, oldalhajtásokba menjen.
Reményik Sándor : Istenarc című versében is hasonlóról ír. Ki kell bányászni magunkból az Isten arcot. Ebben segítsük egymást, de Isten Is segít benne a megpróbáltatásokkal. Hiszen Isten képére és hasonlatosságára lettünk teremtve.

    A mai örömhír az, hogy mindenki, aki Istenre bízza magát, abból az Isten a Bűnt szeretné kiégetni. Isten vigyáz ránk, a nehéz helyzetekben sem hagyja, hogy a lelkünk elvesszen, még ha a testünk meg is roppan. A nehézségek közben pedig olyanná válhatunk Isten kezében, hogy az Isten képére teremtettségünk felragyogjon.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pentekzsoltlelki.blog.hu/api/trackback/id/tr865643063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása