Címkék

HTML

Péntek Zsolt lelki írásai

Friss topikok

A félelemről (Janka Ferenc)

Péntek Zsolt atya 2023.07.04. 18:04

 

Mit is mond Jézus a félelemről? Nem egyszerűen azt, hogy ne féljetek semmitől, mert az Isten majd mindentől megvéd benneteket. Nem is arról tanít, amit a hétköznapi értékrend sugall, hogy alkalmazkodj divatos emberi véleményekhez és akkor békén hagynak. Meg „fő a testi jól-lét”, és „csak az egészség meglegyen”.  Vagy amit a latin közmondás kifejez, hogy – primum vivere, deinde philosophari – vagyis előbb élni kell, aztán lehet bölcselkedni.  
Jézus felforgatja a szokásos értékrendünket. Persze nem úgy, hogy ne törődj embertársaddal, vagy hogy ne ügyelj magad és mások testi épségére, egészségére. A „ne féljetek az emberektől”, és a „ne azoktól féljetek, akik a testet megölik” egy nagyobb egészbe illeszkednek. A félelem és féltés, a megőrzés, védelmezés és gondoskodás eszköze. Az egészséges félelem a jó megóvásának és az abban való megmaradás záloga. Jézus kijelentése – a test és lélek pokolba kerülésétől való félelem szükségességéről – az egész ember üdvösségének mindent felülíró fontosságát hangsúlyozza. Jézus jól tudja, hogy mások rólunk alkotott vélemények milyen hatalmas ereje van. A testi haláltól való félelmet pedig vérrel verejtékezve maga is átélte. Nem bagatellizálja tehát az emberi vélekedésektől vagy a fizikai szenvedéstől és haláltól való félelmet. A „ne féljetek” bátorítás éppen ezek komolyan vételéből ered. Az „inkább azoktól féljetek” mégis mindezeket fölülírva mobilizálja az ember összes energiáját, hogy meneküljön a legnagyobb, végső és örök romlástól és fusson az élet és üdvösség felé vezető úton. Ezt a krisztusi tanítást értették és élték meg a szentek, különösen a vértanúk, akiknek vére a kereszténység magvetése.
A „ne féljetek” bátorítást és az „inkább attól féljetek” figyelmeztetést vigasztalóan követi az Isten gondviselő szeretetéről szóló kedves példázat. A madaraknak prédikáló Szent Ferenc igazából a madarak prédikációját értette meg. A különféle szárnyasokat Isten gondviselő szeretete öltözteti ékes tollakkal, jósága révén találnak táplálékot és építenek fészket. Röptük és énekük Istent teremtett világának szépségét és rendjét dicsőitő örömhír, evangélium.  …
https://www.vaticannews.va/hu/egyhaz/news/2023-06/janka-ferenc-atya-elmelkedes-evkozi-12-vasarnap-szabadsag.html

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pentekzsoltlelki.blog.hu/api/trackback/id/tr1918159936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása