Címkék

HTML

Vakon követed Jézust?

Péntek Zsolt atya 2013.12.06. 15:28

    "Tanító útján egyik alkalommal két vak követte Jézust." Mt 9,27-31 (Adv 1.péntek)
   
Milyen fontos dolog látni!!! Milyen nehéz a mai egyenes talajon is vakon közlekedni. Kevés helyen van hangos zebra, hogy a látássérülteknek könnyebb legyen átjutni az úton. Ráadásul az "akadály mentesített" út sokszor még nehezebb a vakoknak. Ma pedig két vakról, hallunk az evangéliumban, akik vakvezető kutya nélkül egészen haza követik Jézust.
    A kívülállóknak kegyetlennek tűnhet, hogy Jézus nem gyógyítja meg őket azonnal, hanem hagyja, hogy lassan és talán botladozva kövessék Őt. Talán a tanítványok vezették, talán Jézus hangja után mentek. Ahogy János evangélista írja "Amikor mindegyiket kivezeti, elindul előttük, s a juhok követik, mert ismerik a hangját."Jn 10,4
    Jézus több estseben is érzékelteti, hogy az örömhír nem csupán földi örömre hív. Aki képes felismerni és követni Őt akár vakon vagy bénán is hisz neki, az lelki-testi örömben részesül. Így történt a bénával, akinek először a bűneit bocsátotta meg, így történt a több ezer emberrel, aki a pusztába követte Jézust, hogy hallgassa és este felé részesült a kenyér szaporítás csodájában is. A mai evangéliumban is így történik. Ketten vakon követik Jézust hazáig és ez része a hitük megvallásának. Hiszen könnyű mondani, hogy Uram, Uram..., de attól még lehet, hogy valaki nem tartozik Jézushoz és nem jut be a mennyei boldogságba.
    Számos misztikus írt a lélek sötét éjszakájáról Keresztes Szent János óta. Számomra ez a két vak is jelképezi a lélek sötét éjszakáját. Ha már találkoztunk Jézussal miért hagyja, hogy folytonosan kiáltozzunk?!? „Könyörülj rajtunk, Dávid fia!” (ahogy a mai evangéliumban van.)
    Jézus Krisztus nem akarja, hogy ott maradjunk és úgy maradjunk, ahogy talált minket!!!
Amikor valakit meggyógyít változást szeretne annak az életében! "Menj, és többé ne vétkezzél!" mondja a megelőlegezett gyógyítások alkalmával. Vagy a maihoz hasonlóan csak a hit megmutatása után gyógyít meg valakit. A lelki várakozások idején is ezt szeretné Jézus. Ne várjuk tétlenül! Ha sötét az utunk, akkor is haladjunk tovább, ahogy elindultunk Jézus után!
    Vakon követni másvalakit manapság nem divat. A keresztények nem divatból keresztények. Remélem nekem is sikerül követnem Jézust. Sokan úgy vélik, hogy jól látnak és mégsem:
    „Ha vakok volnátok - felelte Jézus -, nem volna bűnötök. De azt állítjátok: Látunk. Ezért megmarad bűnötök.” Jn 9,41 Nem szeretnék úgy járni, mint a farizeusok akik azt hitték, hogy látnak, de lelki vakok voltak.
  Uram Jézus, add kérlek, hogy kövessem hangodat és örüljek, ha meglát téged valaki!
  Uram Jézus, add kérlek, hogy akkor is tudjak hangosan hozzád kiáltani, ha még nem adtál fényt a sötét éjszakába.
  Uram Jézus, add kérlek, hogy ne dicsekedjek, mert akkor már nem téged látlak, hanem saját egoizmusom.
  Uram Jézus, add kérlek, hogy végig kitartsak veled az Úton egészen a mennyei hazáig, ahol már nem lesz több szenvedés és kérdés, hanem tökéletes boldogság és szeretet.
  Uram Jézus, add kérlek, hogy ne egyedül, hanem a hozzám hasonló olykor botladozó, olykor lelki vakságban levő társammal egymást biztatva kövessünk Téged!
  Mennyei atyám, add kérlek, hogy Hozzád érkezzünk Krisztus a mi Urunk által! Amen
                Péntek Zsolt

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pentekzsoltlelki.blog.hu/api/trackback/id/tr425678643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása