Címkék

HTML

Péntek Zsolt lelki írásai

Friss topikok

a05. Úgy szeretlek, mint az emberek a sót!

Péntek Zsolt atya 2014.02.09. 21:06

    Sok-sok reklám próbál meggyőzni, hogy mit kell venni ahhoz, hogy boldogok legyünk. Az ószövetségi olvasmány szöges ellentétben áll ezzel.  Ingyen kell adni a rászorulóknak enni és felderül a homályosság és déli verőfény lesz.
    Mikor látszólag kevesebbje lesz valakinek, akkor lesz boldog. Ilyesmiket Jézus is mond: Gyűjtsetek a mennyben kincset, meg ahol a kincsed ott a szíved is...
    Ha magunkra koncentrálunk, akkor nem lehetünk boldogok, csak akkor, ha másoknak teszünk jót!

    Az evangéliumban Jézus tovább lép ezen a gondolati úton. Nem csupán adni, hanem úgy adni, mint a só vagy a lámpa. A só, ami teljesen elvegyül az ételben.
    Egy népmesében is pont az történik, ami a világban a só keresztényekkel. A legkisebb királylány hiába bizonygatja, hogy az ő szeretete olyan az apja iránt mint ahogy az emberek szeretik a sót. Erre elkergeti őt az apja. Csak akkor eszmél rá, hogy milyen fontos a só, amikor nem kap semmilyen ételhez sót. Ekkor hiányzik neki a só és a lánya is.
    Így van ez az igazán jó keresztényekkel is. Észrevétlenek!! Viszont amikor nincsenek az emberek között, akkor nagyon hiányoznak a szeretetükkel.
    Tudunk mi is úgy só lenni a világban, ahogy az ételben a só? Elvegyülni benne? Hiszen a répát, krumplit, húst... mid-mind látjuk az ételben és ezekről is nevezzük el az ételeket. Húsleves, krumplis tészta... Ha már sós levesnek mondunk valamit, akkor ott baj van. El van sózva. Ha már feltűnősen sok a keresztény ájtatosság, akkor ott nem jó a légkör.
    A legszebb rózsafűzér imádság is lehet taszító egy fiatalnak, ha a nagymama rózsafűzér ima alatt vagy után rögtön szidja az unokát. Nem jó helyre kerül a só. Túl tömény a szidásnál és nem ízesíti a fiatal életének többi részét, ahol talán lenne dicsérni való is.

    Többször adok olyan penitenciát a gyónóknak, hogy dicsérjenek meg valakit, öleljék meg a házastársukat, gyermeküket... Az élet szép területeinek is kell só és fény. Megvilágítás.
    Hiszen ha úgy világít valaki, mint egy fénycsóva egy koncentrált irányba, akkor lehet, hogy bántó dologra fókuszál. Lehet a trágya szarkupacot is megvilágítani egy helyen, miközben ugyanott fekszik Jézus a jászolban. Sokszor így tesz a média. A rossz dolgokra világít rá. Mi ne tegyünk így!!! Világítsunk meg mindent! A lényeget erősebben és a kevésbé lényegeset, ami távol van, azt gyengébben. Úgy mint a gyertya lángja. Tegyük a szeretet fontos eseményeihez a "lámpásunkat", beszéljünk úgy, hogy ne a bűn legyen mindig a téma.

    A héten lesz Bálint nap (Valentin nap) a szerelmesek képesek odaadni egymásnak az életüket. "neked adom a szívem!" Mondja egy fiatal és tényleg így lehet, ha egész életük végéig csak egymásnak élnek. Ez a házasság. Kívánok szép, lángoló szerelmet a fiataloknak, ami a házasságban teljesedik ki. A házasoknak pedig kívánom, hogy földi élet végéig egymásnak tudjanak élni a szeretetben!

Zárásképpen két imát közvetítek. Az első ima a fiataloknak az igaz szerelemért. (Házasságért) A második pedik házasok imája. Sokféle van. Ezeket most Barnabás atyától kaptam. :)

IMÁDSÁG JÓ HÁZASSÁGÉRT

Úristen, aki teremtő terved alapján a házasságot az em-beri nem alapjává tetted, világosítsd meg elmémet, s ha a házasság szentségét szántad nekem, kérlek, segíts az ehhez szükséges erények megszerzésére. Vezesd hozzám azt, akit életem társául kijelöltél. Add, hogy ő szíved szerint való legyen, aki Téged félve és szeretve képes hi-vatásának megfelelni, és a szent házasságban velem együtt élni. Amen.

(A görög katolikus hívek imakönyvéből)

IMÁDSÁG HÁZASSÁGKÖTÉSEM ÉVFORDULÓJÁN

Mi Atyánk, aki a mennyben vagy, Te a házasság szent-ségével föloldozhatatlanul összekötöttél minket egymás-sal. Azt akarod tehát, hogy ehhez a kötelékhez halálig hűek  maradjunk. Segíts, hogy áldozatkész és önzetlen tudjak lenni. Tégy nagylelkűvé, hogy meg tudjak bocsá-tani. Ne engedd, hogy a nap lenyugodjék haragom fölött. Tégy türelmessé, miképpen Te is türelmes vagy hozzám, noha látod kislelkűségemet. Engedd, hogy szeretetem a hétköznapok minden próbatétele és vizsgái közepette növekedjék, mindaddig, míg tetszésedet el nem nyeri. Amen.                                                    (Gertrud le Fort)
   

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pentekzsoltlelki.blog.hu/api/trackback/id/tr665806833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása