Címkék

HTML

2018.01.06. Vízkereszt

Péntek Zsolt atya 2018.01.06. 16:53

Vízkereszt, vagyis urunk megjelenésének ünnepe.

Ez az ünnep, az Időszámításunk előtti időkből ered, Egyiptom Nílus menti vidékéről.Minden év  január 6 án merítettek a Nílus vizéből és a vizet meg szentelték. Ezt az egyiptomi szokást töltötte meg keresztény tartalommal a harmadik században az egyház. A Római Birodalom ketté szakadásaval elindult az a folyamat, amivel ez az ünnep eltérő tulajdonságokat hordozóval vált keleten és nyugaton.

Az eredetileg eseményt magába foglaló ünnep más más része vált meghatározóvá a római katolikus egyházban, és az ortodox egyházban .  A 3 rész a bölcsek hódolata, Jézus megkeresztelkedése, és a Kánai menyegző eseménye.  eredetileg még maga Jézus születése is ekkor volt ünnepelve de ez rögtön a negyedik században külön ünneppé vált. Később keleten Jézus megkeresztelkedése lett a hangsúlyosabb ünnep ezen a napon. A római katolikus egyházban pedig a bölcsek látogatása vált kiemelkedő fontosságú ezen az ünnepen. Magyarországon az ünnep neve a víz megszentelése ből adódik, ami ekkor szokásos .

A bölcsek látogatásának eseményére figyelünk, megláthatjuk hogy ez az esemény, hogyan kapcsolható a világ, a tudományos élet,  és az Ismeretlenek és Jézus kapcsolata közé.

Régóta Szilárd állás. A katolikus egyházban hogy a tudomány is képes eljutni az Istenhez. Erről már Pál apostol is ír levelében. A mai evangélium egy ilyen történetet mesél el, ahol a bölcsek vagyis tudósok megpróbálnak a földi dolgokon túlmutató az örök életre irányuló jeleket felfedezni a világban És ezek alapján a jelek alapján eljutni az Istenhez.

Vannak olyan dolgok az életben, amiket akárhogy próbálunk elmagyarázni, nem tudjuk átadni ezt az érzést tudást. Körülbelül ilyen dolog lehetett az amikor ezek a bölcsek elindultak felfedezve azt a csillagot, ami szerintük hitük és tudásuk alapján is, az Istenre mutatott . Hiába mutogattak az égre, hiába magyarázták a körülöttük álló embereknek, azok nem mentek mindannyian velük, ha nem csupán a bölcsek tartott aki Végig az úton .A keresztény hit egy ugyanilyen utat nyit meg az embernek. Akármennyire is érezzük belül meggyőződésünk hogy logikus és értelmes az a belső Késztetés Jézus Krisztus maga az isten, csak az egész életünk oda adásával tudjuk bizonyítani, hogy komolyan gondoljuk időnket. A bölcsek a hosszú út alatt sok megpróbáltatás a találkoznak talán a legnagyobb megpróbáltatás az, amikor Pont azok, akiknek tudniuk kellene, ismernünk kellene az isten világát, azok nézik értetlenül a bölcsek kérdéseit és útját . 

A bölcsek talán furcsán és értetlenkedve tapasztalták, hogy a Jeruzsálemben élő király, írástudók, főpapok csodálkozva hallották, hogy megszületett az újszülött király Izraelben. Két  értetlen egymást kémlelő vizsgálódó csoport találkozik a király udvarában, a király és főpap társaim mosolyogva hallgatják és nézik a bölcseket, még a bölcsek nem értik, hogy miért. Nem értik , hogy lehet az, hogy ilyen nagy eseményt az ottani Bölcsek nem vesznek észre, és ha észre is vették hogy tudomást szereztek róla vessző akkor sem jönnek velük Betlehembe, hanem élik tovább az életüket A palotában.

A bölcsek végül is eljutnak Jézushoz és hódolnak előtte a hosszú út végére ér.

Számomra ez a hosszú út jelképezi az utat esszé ahogyan az emberek eljuthatnak Istenhez, Jézushoz . Valami megérinti az embert ezt a valamit felismerni és értelmezni kell. El kell fogadni azt, hogy nem mindenkinek ugyanaz a jelenség vessző élmény segít eljutni elindulni Az Istenhez, hanem egymás élményei különbözőek lehetnek és lehet hogy az egyik élmény a másik embernek nem jelent semmit. Ha már valaki észrevett egy kis jelet csillagot ami őt elindítja az isten felé lesz a következő nehézség az hogy merjek követni ezt a csillagot ezt az érzést felismerést a többiek értetlensége ellenére is.
Az indulást követően következik a krízis ideje. A nehézség, amikor az istenkereső ember nem találja nem érzi már azt az utat azt a hívást amin elindult.  Tanácsot kér megpróbál mások útmutatása alapján tovább menni. Nehéz lehet elviselni ebben az esetben, hogy akiktől tanácsot kérünk az nem járja azt az utat amit tanácsol. A legtöbb esetben azt szimbolizálja Számomra ez a jeruzsálemi eset amikor a főpapok tanácsot adnak, de nem követik a bölcseket esszé mint amikor a jelenkor vallásos vezetői, papjai tanácsot adnak, de nem követik saját tanácsa lyukat vagyis nem élnek hívő példamutató keresztény életet.

A bölcsek tovább indulnak Jeruzsálemből. A hívő embernek is tovább kell indulnia, amikor csak tanácsot kap és nem példamutatást. Ez a mai világ embereinek legnagyobb problémája: Miért kövesse azt aki csak beszél valamiről arról hogyan kellene élni, de mégsem érem úgy .  A tekintély elve ma már nem működik hiába mutatjuk fel az ideált, hiába próbáljuk meg felmutatni az értéket vagy legalább rámutatni. , nem hiszik el az emberek hogy van ott valami.Ez a bölcsek nehézsége. A bölcsek csak azzal tudja igazolni, hogy ők komolyan gondolják a hitüket, hogy egész életüket áldozzák. Minket is csak akkor fognak komolyan venni, minket keresztényeket, ha egész életünket rátesszük Jézus Krisztus keresésére.

Milyen értünk ide a templomba, ahogy a bölcsek elértek Jézus elég. Magunkat hoztuk, lelkünket múltunkat és vágyainkat a jövőre ezt tudjuk odatenni Jézus elé. Kívánom hogy a karácsony vége és az Újév kezdete  segítsen továbbmenni azon az úton, amire a Mi saját csillagunk hív, a lelkiismeretünk szavában megmutatkozó Isteni hang.

Dicsértessék a Jézus Krisztus.  amen

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pentekzsoltlelki.blog.hu/api/trackback/id/tr8213554527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása