Címkék

HTML

Péntek Zsolt lelki írásai

Friss topikok

Hit a kétségek és érzelmek tengerében!

Péntek Zsolt atya 2023.03.27. 22:25

A baj van és fájdalomban sokan úgy gondolják hogyha van is Isten, akkor nem látja az emberek szenvedését. Így gondolkoznak a mai evangéliumban azok az emberek akik ezt kérdezik: "Jézus nem akadályozhatta volna meg, hogy Lázár meghalljon?" Lázár történetéből azonban tudjuk, hogy Jézus a távolban is tudta, hogy barátja beteg, és meghalt. Sokfélét teória van arról hogy miért nem megy rögtön Lázárhoz. Ezt nem tudjuk biztosan, de az biztos, hogy tudott róla.

Egy másik kérdése a fájdalomnak a hitben megélése. Néhány teológus és pap szerint nem szabad szomorkodni, hiszen aki Istenben hisz annak minden fájdalmát, még a szerettei halálát is átjárja feltámadás hite, és ezáltal aki igazán hisz az nem lehet szomorú. A mai evangéliumban maga Jézus sírja el magát barátjának Lázárnak a sírjánál. Pedig Jézus igazán tudta hogy néhány perc múlva Lázár fel fog támadni és újra együtt lesznek. Nem bűn és nem kell elfojtani fájdalmunkat szeretteink halálakor. Erre Jézus adott példát.

A fájdalom érzése kétségeket ébreszt Lázár testvéreiben is. " Ha itt lettél volna, nem halt volna meg a testvérem." Jól látható tehát, hogy még Jézus közvetlen barátai is néha fájlalják az Isten távollétét. Nem csupán a modern ember hiányolja isten megtapasztalását. De a történet nem ezzel a mondattal ér véget. Márta rögtön folytatja és így szól: "De tudom, hogy most is bármit kérsz Istentő,l megadja neked. ... Hiszem hogy te vagy a Messiás, az Isten Fia."

Tehát az Isten tud rólunk (Nincs olyan hogy Isten háta mögött); érzéseink kifejezése még nem bűn; a negatív érzések mellett is lehet pozitívan és hittel cselekedni, ahogy Márta és Jézus példát mutat nekünk.

Kívánom, úgy az érzelmeinket méltóan éljük meg és higgyünk a szeretet Istenében, aki a végén helyre hoz mindent.!         Péntek Zsolt

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pentekzsoltlelki.blog.hu/api/trackback/id/tr2918082126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása