Címkék

HTML

Péntek Zsolt lelki írásai

Friss topikok

Isten a megsebbzettre van bízva.

Péntek Zsolt atya 2022.12.17. 19:56

 Bűnös méltatlan, és mégis rá van bízva a tiszta bűntelen. Ez Szent József mélységes titka.

Az igaz ember elismeri hogy méltatlan isten munkatársának lenni. Rádöbben arra is, hogy az írott emberi törvények kegyetlenek amikor valaki a szokásostól eltérő és nem átlagos életmódot folytat. A legtisztább és bűntelen Mária, a zsidó törvények szerint meg kellett volna hogy haljon, hiszen törvénytelenül várt gyermeket.
József mint igaz ember érzi ennek a törvénynek életellenességét, ezért jó szándékú emberként már József is keresi a törvényben az élet védelmének lehetőségét. Hiszen mindannyian tapasztaljuk, hogy a rossz szándékú ember romboló-, a jó szándékú ember pedig az életvédő törvényeket próbálja érvényesíteni. József tehát ismerte Mária tisztaságát és meg akarta őt menteni a kegyetlen haláltól. Bízott Istenben és tudta hogy Isten meg fogja védeni Máriát.
Ebben a helyzetben isten felemelő jósága mutatkozik meg József iránt. A teljesen bűntelen Máriát a bűnös Józsefre bízza. Ez a bizalom az Isten részéről mindenki felé árad. Ránk bízza a törékeny tisztaságot, hogy védjük és segítsük úgy ahogy József tette. Nem a Szűzanya lett a szent család hű sáfárja vagyis vezetője, hanem József. Az evangéliumok szerint Máriának egyszer jelent meg angyal, Jézus megfoganásakor, Józsefnek pedig háromszor is:
1. Ne félj feleségül venni Máriát.
2. Meneküljetek Egyiptomba.
3. Visszatérhettek a Szentföldre mert meghalt nagy Heródes.
Tudunk e olyan alázatosak lenni mint Mária, aki mint nagy okosságú szűz, jobban átlátta a helyzetet mint József, és mégis Józsefre bízta földi életét.
Tudunk e olyan alázatosak lenni, mint József aki lemondott saját vágyairól, hogy Isten szavát próbálja megvalósítani, még ha tökéletlenül is sikerül. Kívánom mindenkinek hogy ezen a héten legyünk olyan alázatosak egymás iránt mint József és Mária.

                                Péntek Zsolt

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pentekzsoltlelki.blog.hu/api/trackback/id/tr2518004740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása