Címkék

HTML

Péntek Zsolt lelki írásai

Friss topikok

a02 Keresztelő János Istenfelfogásának fejlődése

Péntek Zsolt atya 2014.01.27. 11:25

Hogyan ismerjük Keresztelő Jánost?
   Aki szerint aki utána jön annak „Szórólapátja már a kezében, hogy rendet teremtsen szérűjén, a búzát csűrébe gyűjtse, a pelyvát meg olthatatlan tűzzel elégesse.”( Lk 3,17)
   Vagy úgy ismerjük a Keresztelőt, mint aki úgy mutatja be Jézust, mit egy bárányt? (Jn 1,29)

    Keresztelő János egy pillanat alatt javította az Istenképét. Átformálta lelkületét. Ahogy meglátta Jézust, abban a pillanatban megszelídült maga is és az Istenről alkotott képe is.  
    Mielőtt Jézus eljött hozzá így szólt: „A fejsze már a fák gyökerén van. Minden fát, amely nem terem jó gyümölcsöt, kivágnak és tűzre vetnek.” (Lk 3,9) Ahogy felismeri Isten Fiát már ezt mondja: „Ő veszi el a világ bűneit.” (Jn 1,29)
    Igaz mind a kettő gondolat Istenről, de a nagyhatalmú Úr képe, akinek cipőjét sem merjük levenni, az bizony az Ószövetségi Istenkép. Jézus sokkal fontosabb dolgot mutatott meg Istenrő, mint, hogy hatalmas és erős. Azt mutatta meg, hogy mennyire alázatos és szeret minket. Isten beáll a sorba velünk bűnösökkel és helyettünk fizeti meg bűneink árát a bocsánatért. Mint az Ószövetség báránya, akire ráolvasták a bűnöket, vagy egyszerűen megölték a mi bűneink váltságaként.
    Ezután mire gondolunk, ha azt halljuk Isten? Merünk mi is egy szelíd galambra vagy bárányra gondolni? Meg merjük vallani a bűneinket, ahogy Jézus tette értünk?

    Szent Margit ünnepnapja is mostanában van.
Ha azt mondják királylány valakire, akkor is előkelő szép ruhás, talán kényeskedő alakra gondolunk, de Szent Margitra gondolva egy fekélyes betegeket ápoló, konyhalányként és takarítónőként dolgozó alak sejlik fel előttünk.
    Mi is Isten gyermekei vagyunk. A hatalmas fölséges király fiai és leányai, vagyis hercegek és királylányok.
Akkor leszünk méltóak az Isten fiainak és leányainak lenni, ha úgy követjük a megkeresztelkedő Jézust, mint Szent Margit.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pentekzsoltlelki.blog.hu/api/trackback/id/tr785784742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása