Címkék

HTML

Péntek Zsolt lelki írásai

Friss topikok

2020.02.16. Az Ismeretlen Szeretet Törvénye (A6)

Péntek Zsolt atya 2020.02.16. 14:34

Az emberek ha meghallják azt a szót, hogy egyház vagy Katolikus Egyház, akkor egy szabályokból és tilalomfákból álló útvesztőt képzelnek, el, ami nem engedi őket szabadon szárnyalva élni.

Lehet így is elképzelni az egyházat , hiszen Jézus mustármaghoz is hasonlítja az Isten országát, ami a szinte semmiből növekszik fel és az ég madarai fészket raknak rá. Ha ezt a hasonlatot tovább visszük, akkor tényleg zavaró lehet annak a madárnak, aki arra akar repülni és ki kell kerülnie, vagy még inkább annak a ragadozónak, aki a fészek lakóját szeretné elfogyasztani.

 A mai evangéliumban ezt mondja Jézus: " Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy megszüntessem a törvényt vagy a prófétákat. Nem megszüntetni jöttem, hanem tökéletessé tenni." 
Nem szabad megelégedni a jog "Ne ölj!" törvényének, hanem jobbnak kell lennünk! "... méltó az ítéletre mindaz, aki haragszik testvérére".  

Miből alakult ki, mikor és mire jó a törvény?
Jézus a pillanatnyi jogi törvény és a szeretet törvénye közötti kapcsolatra utal. A jogi törvényt teljessé kell tenni! Meg kell keresni a törvény forrását a szeretetben és minden pillanatban többet kell tenni a kötelező minimumnál! Egy kedves tanárom így fogalmazott nem csak egyszer! "A Szeretetből fakadó Törvény!" Ezzel arra utalt, hogy az emberi belsőből remélhetőleg szeretetből fakadó értékeit jogi törvényekké alakítja. Ez a jogi törvényekre fontos, hogy igaz legyen. A jogi törvény egy minimum, ami védi az ég madarait, hogy fészket rakjanak a mustárfa ágain. A törvény normális esetben védi és segíti az embert.

Ha maga Jézus beteljesíti és tökéletessé teszi a törvényt, akkor miért tesz olyat, ami a vádlói szerint törvénysértés? Pl: Szombati nyugalom megszegése, mosdatlan kézzel evés..
A (jogi) törvény van az emberért és nem az ember a (jogi) törvényért! (Az állami törvények mindig, és sokszor az egyházi jogi törvények is a jelen pillanat törvényei. Pl. A középkorban csak oltárkövön lehetett misézni, így a vándor szerzetes papok magukkal hurcoltak egy oltárkövet, ha misézni akartak. Ezt ma már nem kell.)

Jézus ezért rá mutat, hogy a kialakult egyházi és világi törvények egy adott pillanat törvényei és valamiből valami felé alakultak ki. Mondhatjuk úgy is, hogy hierarchiája van a törvényeknek. (Az aktualizált törvény fogalmat inkább ne használjuk, mert tévútra vihet!)
Ha nincs a vándorlás alatt víz a kézmosásra, de van ennivaló, akkor inkább egyenek mosdatlan kézzel az apostolok. Viszont egy farizeushoz betérve, ahol bőven van víz, Jézus megjegyzi hogy nem kapott vizet a mosakodáshoz.

Jézus a jogi törvény pillanatnyi voltáról átteszi a hangsúlyt a szeretetből forrásozó törvényre! Minél több feltétel adott annál többet lehet tenni szeretetből! Minél több jót ismerünk annál több jót tudunk tenni.
Szeressünk!

 Az Ismeretlen Szeretet Törvénye az a törvény, amit még nem ismertünk meg!
Az Ismeretlen Szeretet Törvénye megismerésre hív!

Jézus az Irgalmas Szamaritánus történetét meséli el, hogyan kell szeretni. Arra hív, hogy ne rutinból éljük az életünket, hanem kerüljünk kapcsolatba az élettel, emberekkel. Az emberek helyzetét megismerve lehet helyesen a javukra tenni, helyesen szeretni őket!

Ahol ember van, ott szeretetet is lehet adni, de meg kell ismerni az embert, hogy jól tudjuk szeretni! (javára tenni)!

 

Most, hogy az Alföldre költöztem fontosabbak lettek a fák az életemben. A szürkés felhős időben nincsenek hegyek és nem látni a napot. Van egy jegenyefasor a Turjános szélén, amit ha meglátok, akkor jól tudok tájékozódni. Ehhez idő kellett, hogy megismerjem a terepet. Az egyház törvényei részben ilyenek. Ha megismerjük, akkor nem akadályok lesznek, hanem segítők az utunkon. :)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pentekzsoltlelki.blog.hu/api/trackback/id/tr1215476850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása