Címkék

HTML

Péntek Zsolt lelki írásai

Friss topikok

8 Boldogság és Szent Ágoston gondolata

Péntek Zsolt atya 2023.01.29. 19:04

Fecisti nos ad te et inquietum est cor nostrum, donec requiescat in te.

 

Magadhoz teremtesz minket (Urunk);
azért nyugtalan a szívünk, amíg benned meg nem nyugszik.

(Szt. Ágoston)

  

Az ember teremtésében hordozza az isten képűséget és az Istennel való kapcsolat vágyát. Erről szól Szent Ágoston mondata és ennek kapcsán találhatjuk meg a kulcsot a nyolc boldogsággal együtt. Boldog az a szív vagyis az az ember aki az Istenben bízik! 

Sokan a boldogságot földi dolgokban keresik. Mások a boldogságot belső lelki élményekben szeretnék megélni. A keresztények azonban Jézus szavai nyomán a boldogságot teljesen másképp élik meg.

A nyolc boldogság darabjai mind mind egy emberi vágyól szól és vannak az Istenhez való viszonyáról.

A szegények- vagy lelki szegények , akik nem a földi anyagiakban és nem is a szellemi tudás kincseiben reményik a boldogságot. ("Ahol a kincsetek ott a szívetek!")

A síró emberek, akik az emberi vigasztalás és kényeztetés segítségén vagy hiányán túl tudnak lépni és a Szentlélekben nyernek erőt. 

A szelídek, akik a bosszantó és megnyomorító helyzetben is nyugodtan tudnak viselkedni és nem vágnak vissza. ("Tartsd oda a másik orcádat is!")

Az igazságra vágyók, akik túl tudnak lépni a föld igazságszolgáltatás hiányosságain és mernek szeretettel nézni a másik emberre. ("Nem keresi a maga javát!")

Az irgalmasok, akik nem a bajok okozóját keresik, irgalmas szamaritánus hoz hasonlóan segítenek a bajban.

A tiszta szívűek, akik hátsó szándéktól mentesen meglátják a szépet. ("Az ember szívéből származik minden gonosz gondolat erkölcstelenség.")

Békesség szerzők, akik az ellenséges embereket embereket egymáshoz lelkileg közelebb tudják vinni. ("Az én békémet adom nektek!")

Az igazságért üldözöttek, akik inkább a bántást viselik el és a szenvedést azért, hogy a lelkiismeretük szerint éljenek.         A nyolc boldogság minden egyes pontja út az igaz Isten felé. Szent Ágoston mondása a szív meg megnyugvásáról a nyolc boldogság útján haladva érhető el. 

Nem baj hogyha nem tudjuk megtenni mind a nyolcat. Ha Legalább egyet szívből tudunk megélni, akkor is eljuthatunk az igaz boldogsághoz magához az Istenhez.

Ezt kívánom mindenkinek! Péntek Zsolt

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pentekzsoltlelki.blog.hu/api/trackback/id/tr3618036946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása